Updates on Bankersadda Youtube

ads
Responsive Ads Here

Bankers adda GK Questions

GK Questions

1. The central banking functions in India are performed by the
I. Central Bank of India
II. Reserve Bank of India
III. State Bank of India
IV. Punjab National Bank
A. I, II
B. II
C. I
D. II, III

2. Development expenditure of the Central government does not include
A. defence expenditure
B. expenditure on economic services
C. expenditure on social and community services
D. grant to states

3. ICICI is the name of a
A. chemical industry
B. bureau
C. corporation
D. financial institution

4. Gilt-edged market means
A. bullion market
B. market of government securities
C. market of guns
D. market of pure metals

5. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct             investment inflows into India?
A. Chemicals other than fertilizers
B. Services sector
C. Food processing
D. Telecommunication

6. Devaluation of a currency means
A. reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies
B. permitting the currency to seek its worth in the international market
C. fixing the value of the currency in conjunction with the movement in the value of a basket of pre-                   determined currencies
D. fixing the value of currency in multilateral consultation with the IMF, the World Bank and major trading          partners

7. In the second nationalization of commercial banks, ___ banks were nationalized.
A. 4
B. 5
C. 6
D. 8

8. Since independence, both development and non-development expenditures have increased; the increase in the former being a little more than in the other. Non-development expenditure involves
I. interest payments
II. subsidies
III. defence
IV. irrigation
A. I, II
B. I
C. I, II, III
D. II, III, IV

9. Depreciation means
A. closure of a plant due to lock out
B. closure of a plant due to labour trouble
C. loss of equipment over time due to wear and tear
D. destruction of a plant in a fire accident

10. Deficit financing leads to inflation in general, but it can be checked if
A. government expenditure leads to increase in the aggregate supply in ratio of aggregate demand
B. only aggregate demand is increased
C. all the expenditure is denoted national debt payment only
D. All of the above

Answers
1. B 
2. A
3. D
4. B
5. D
6. A
7. C
8. C
9. C
10. D
Rate this posting:
{[['']]}