Updates on Bankersadda Youtube

ads
Responsive Ads Here

Bankers adda Reasoning ability

Reasoning Ability

1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group which is the one that
doesnot belong to that group?
a) Gold
b) Silver
c) Platinum
d)Mercury
e) Lead

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group.Which is the one that
doesnot belong to that group?
a)Goggles
b) Accessories
c) Bangles
d)Ring
e)Watch

3. If yellow is called blue, blue called red, red is called pink, pink is called black and black is
calledorange then what is the colour of blood?
a)Yellow
b)Orange
c)Pink
d)Blue
e) None of these

4. How many such pairs of letters are there in the word CREDITABLE each of which has as
manyletters between them as they have in English alphabet?
a)One
b)Two
c) Three
d) Four
e)More than four

5. The positions of how many digits in the number 7136985 will remain unchanged when the
digitsare rearranged in ascending order?
a)None
b)One
c)Two
d) Three
e) Four

6. In a certain code BEND is written as '6392' and RAIN is written as '5149' how is DARE written
inthat code?
a) 2153
b) 2351
c) 2315
d) 2135
e) None of these

7. If + means -, - means ÷, ÷ means × and × means +, what is the value of
125 - 5 × 10 ÷ 13 + 28 =?
a) 129
b) 127
c) 149.15
d) 150
e) None of these

8. If it is possible to make only onemeaningful English word with the fourth, the sixth, the ninth,
andthe eleventh letters of the word QUALIFICATION, which of the following will be the third letter
ofthat word? If more than one such word can be formed, giveMas the Answer and if no such
wordcan be formed, give 'N' as the answer
a) A
b) I
c) L
d) M
e) N

9. Pointing to a boy, Divya said "He is the son of my father's only brother". How is Divya related
tothat boy?
a) Sister
b) Cousin Sister
c)Daughter
d) Data inadequate
e) None of these

10. In a certain code KINGDOM is written as JMCLJHP How is QUANTUM written in that code?
a) VOLVPZS
b) SZPLOW
c) RVBOUVN
d) PZSLVOV
e) None of these

11. In a certain code GOAL is written as AGLO and BEAR is written as ABRE. How is SEND writtenin
that code ''
a) NSDE
b) NDES
c) DENS
d) SNED
e) None of these

12. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group.Which is the one that
doesnot belong to that group?
a) Stone
b) Sand
c)Cement
d) Rock
e) Pebble

13. 'MP' is related to 'OR' and 'DG' is related to 'FI' in the same way as 'RU' is related to --.
Provided by www.BankExamsToday.com
a)TX
b) TW
c) TY
d)UW
e) None of these

14. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one
thatdoes not belong to that group?
a) 93
b) 26
c) 34
d) 69
e) 42

15. What should come next in the following letter sequence?
A A B A B C A B C D A B C D E A B C D E F A B
a) D
b) E
c) G
d) C
e) F

Answers
1. d
2. b
3. c
4. e
5. c
6. a
7. b
8. b
9. b
10. d
11. a
12. c
13. b
14. e
15. d
Rate this posting:
{[['']]}