Updates on Bankersadda Youtube

ads
Responsive Ads Here

Bankers adda Reasoning Ability

Reasoning Ability

Study the following information carefully and answer the questions given below:
Give answer a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in
statement II alone are not sufficient to answer the question.
Give answer b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data
in statement I alone are not sufficient to answer the question.
Give answer c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer
the question.
Give answer d) if the data given in both the statements I & II together are not sufficient to answer the
question, and
Give answer e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the
question.

1. Who among P, Q, R, T and W is the oldest?
I. R and T are older than P and W.
II. O is older than P but younger than R

2. What is T's position with respect toW when T,W, R, J and M are sitting around a circle facing
at the center?
I. R is second to the left of M and second to the right of W.
II. J is not an immediate neighbour of M.

3. How is 'come' written in a code language?
I. 'come and go' is written as 'pit ka ja' in that code language.
II. 'go and tell' is written as 'ja ma ka' in that code language.

4. How is P related to N?
I. P's mother is sister of N's father,
II. N's uncle is grandfather of P's brother.

5. On which day of the week did Mohan visit Bangalore?
I. Mohan took leave on Wednesday.
II. Mohan visited his brother on Friday the previous day of his visit to Bangalore.

In each of the questions below a group of letters are given followed by four groups of
digit/symbol combinations numbered a), b), c) and d), letters are to be coded as per the codes and
conditions given below. You have to find out which of the combinations a), b), c) and d) is correct and
indicate your answer accordingly. If none of the four represents the correct code, mark e)i.e. 'None
of these' as your answer
Letter: B H S N T OA K R I E UG
Digit/Symbol Code: 6 8 1 # 5 2 $ 3 9 @4 7 %
Conditions:
(i) The first as well as last letter is vowel, both are to be coded as '0'.
(ii) If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant, both are to be coded as 'Z'.
(iii) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel, both are to be coded as '*'.
6. BKAEUG

a) 03$470
b) 63$470
c) 03$47%
d) 63$47%
e) None of these

7. ORHSNU
a) 098#17
b) 0981#0
c) 298#10
d) 2981#7
e) None of these

8. STOKGA
a) 1523%$
b) 1523%*
c) *523%*
d) * 523%$
e) None of these

9. KIUBSR
a) 3@7619
b) 0@7610
c) 3@7691
d) 3@6719
e) None of these

10. ONSIRT
a) 2#1@95
b) Z#@195
c) Z#19@Z
d) Z#1@95
e) None of these

Study the following information carefully and answer the questions given below:—
Eight familymembers Dhruv, Garima, Avinash, Varsha, Aakash, Deepti, Charu and Moksh
aresitting around a square table in such a way that two persons sit on each of the four sides of
thetable facing the center Members sitting on opposite sides are exactly opposite to each
other.Aakash and Garima are exactly opposite to each other. Deepti is immediately right to
Garima.Dhruv and Moksh are sitting on the same side. Moksh is exactly opposite of Avinash who is
tothe immediate left of Varsha, Dhruv is towards right of Deepti.
11. Who is sitting opposite to Deepti

a) Moksh
b) Charu
c) Varsha
d) Charu or Varsha
e) None of these

12. Who is next to Varsha in anti-clockwise direction?
a) Garima
b) Avinash
c)Dhruv
d) Deepti
e) None of These

13. Who is sitting opposite to Dhruv?
a) Charu
b) Deepti
c) Varsha
d) Moksh
e) None of these

14. Which of the following pairs of persons has both the persons sitting on the same side with
firstperson sitting to the left of second person?
a) Aakash - Charu
b)Moksh-Charu
c) Dhruv – Aakash
d) Avinash - Charu
e) None of these

15. Which of the following statement is definitely true?
a) Charu is opposite to Varsha
b) Deepti is to the left of Garima
c) Avinash is towards right of Aakash
d) Moksh is sitting opposite to Dhruv
e) None of these

Answers
1. d
2. e
3. e
4. d
5. b
6. d
7. b
8. c
9. a
10. e
11. b
12. a
13. c
14. e
15. c
Rate this posting:
{[['']]}