Updates on Bankersadda Youtube

ads
Responsive Ads Here

Bankers adda Reasoning Ability

Reasoning Ability

These questions are based on the following arrangements. Study the arrangement carefully
and answer the questions:
M 8 N @ P K $ 9 E F % 1 W 3 & Q J A # L 2 T H 5 * B G © 4 I Z 6 OS 7

1. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is
immediately preceded by a number and also immediately followed by a consonant?
a)None
b)One
c)Two
d) Three
e) None of these

2. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately
preceded by a consonant and also immediately followed by a symbol?
a)None
b)One
c)Two
d) Three
e) More than three

3. How many such numerals are there in the above arrangement each of which is
immediately preceding a symbol?
a)None
b)One
c)Two
d) Three
e) More than three

4. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of the above arrangement
which is the one that does not belong to the group?
a) $F@
b)©Z*
c) 3J%
d) LHJ
e) 2A5

5. What should come in place of question mark (?) in the following series based on the
above arrangement?
N@K EF1 &QA 2T5?
a) G©l
b) BG4
c)TH*
d) ©4Z
e) Z6S

Symbols@, %, *, $ and # are used with different meanings as explained below:
'A $ B' means 'A is not greater than B.
'A # B' means 'A is not smaller than B.
'A@ B' means 'A is neither greater than nor equal to B'.
'A % B' means 'A is neither smaller than nor equal B'.
'A *B' means 'A is neither smaller than nor greater than B'.
In each question, three statements showing relationships have been given, which are followed
by two conclusions I and II. Assuming that the given statements are true, find out which
conclusion(s)is/are definitely true.
Give answer a) if only conclusion I is true
Give answer b) if only conclusion II is true.
Give answer c) if either conclusion I or II is true.
Give answer d) if neither conclusion I nor II is true.
Give answer e) if both conclusions I and II are true.

6. Statements : B S, S @ D, U # D
Conclusions : I. S @ U II. D % B

7. Statements : H % L, LG, G # M
Conclusions : I. H # M II. H % G,

8. Statements : A $ J, J % R, P @ R
Conclusions : I. J % P II. P A

9. Statements : K % N, N # U, U $ M
Conclusions : I. N M II. N % M

10. Statements: E % I, I K, K @ J
Conclusions : I. K % E II. J % I

A coding machine generates pass codes in steps. The process begins at 10 a.m. and each step is an
hour in duration. There is a rest period of an hour at 2 p.m. after which the duration of each step is
45 minutes.
Input : trucks 49 carry 36 massive 25 load 16
Step I : carry trucks 49 36 massive 25 load 16
Step II : carry 16 trucks 49 36 massive 25 load
Step III : carry 16 load trucks 49 36 massive 25
Step IV : carry 16 load 25 trucks 49 36 massive
Step V : carry 16 load 25 massive trucks 49 36
Step VI : carry 16 load 25 massive 36 trucks 49
Step VI is the last step for the above input.
Now answer the following questions, following the same rules as illustrated above for rearrangement of the input.

11. If the third step of the input is “is 4 material 36 test 16 packed 64" which of the following will
Bethe fifth step?
a) is 4 material 16 packed 64 test 36
b) is 4 material 16 packed 36 test 64
c) is 4 material 16 test 36 packed 64
d) There are only four steps
e) None of these

12. if the input is “the 36 issue 49 became 9 serious 25" how many steps will be required
to complete the rearrangement?
a) Three b) Four c) Five d) Six e) None of these

13. How long excluding the rest period will it take to rearrange the input—"you 49 visited 81
their16 relative 25'?
a) 5 hours 45 minutes
b) 5 hours
c) 5 hours 30 minutes
d) 4 hours 45 minutes
e) None of these

14. What will be the input if the fourth step of the arrangement is — "most 16 people 25 similarly
81 think 36"?
a) most 25 people 16 similarly 81 think 25
b) most 25 people 16 think 81 similarly 36
c) most 16 people 25 think 36 similarly 81
d) Cannot be determined
e) None of these

15. What will be the third step of the input —"ministers 25 solved 36 their 81 problems 64"?
a) ministers 25 problems 36 solved 81 their 64'
b) ministers 25 problems 36 solved 64 their 81
c) ministers 25 problems 36 their 81solved 64
d) ministers 25 solved 36 problems 81 their 64
e) None of these

Answers
1. c
2. b
3. d
4. e
5. a
6. e
7. b
8. a
9. d
10. b
11. b
12. d
13. c
14. d
15. b
Rate this posting:
{[['']]}