Updates on Bankersadda Youtube

ads
Responsive Ads Here

Reasoning Quiz for IBPS Oct 3rd 2015

Reasoning Quiz

As IBPS PO 

1.Kunal walks 10 Kilometers towards North. From there, he walks 6 kilometres towards South. Then, he walks 3 kilometres towards East. How far and in which direction is he with reference to his starting point ?
(a)5 kilometres West                                                   
(b)5 kilometres North-east
(c)7 kilometres East                                                      
(d)7 kilometres West
(e)None of these

2.A person starts from a point A and travels 3 km eastwards to B and then turns left and travels thrice that distance to reach C.He again turns left and travels five times the distance he covered between between A and B and reaches his destination D. The shortest distance between the starting point and the destination is
(a)12 km                                                                            
(b)15km                             
(c)16 km                                                                             
(d) 18 km
(e)None of these

3.A man walks 1 km towards East and then he turns to South and walks 5 km. Again he turns to East and walks 2 km, after this he turns to North and walks 9 km. Now, how far is he from his starting point ?
(a)3 km                                                                              
(b)4 km                              
(c)5 km                                                                               
(d) 7 km
(e)None of these

4.Laxman went 15 kms to the west from my house, then turned left and walked 20 kms. He then turned East and walked 25 kms and finally turning left covered 20 kms. How far was he from his house?
(a)5 km                                                                              
(b)10 km                            
(c)40 km                                                                             
(d)80 km
(e)None of these

5.A walks 10 metres in front and 10 metres to the right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 metres respectively. How far is he now from his starting point ?
(a)5 metres                      
(b)10 metres                      
(c)15 metres                                    
(d)20 metres
(e)23 metres

6.A child is looking for his father. He want 90 metres in the East before turning to his right. He went 20 metres before turning to his right again to look for his father at his uncle’s place 30 metres from this point. His father was not there. From here he went 100 metres to the North before meeting his father in a street. How far did the son meet his father from the starting point?
(a)80 metres                                                                    
(b)100metres                  
(c)140metres                                                                   
(d)260metres
(e)None of these

7.Two buses start from the opposite points of a main road,150kms apart. The first bus runs for 25 kms and takes a right turns and then runs for 15 kms. It then turns left and runs for another 25 kms and takes the direction back to reach the main road. In the meantime, due to a minor breakdown, the other bus has run only 35 kms along the main road. What would be the distance between the two buses at this point ?
(a)65 kms                                                                           
(b)75 kms
(c)80 kms                                                                           
(d)85 kms
(e)None of these

8.Five boys are standing in a row facing East. Deepak is to the left of Sameer, Tushar and Shailendra. Sameer, Tushar and Shailendra are to the left of Sushil. Shailendra is between Sameer and Tushar. If Tushar is fourth from the left, how far is Sameer from the right ?
(a) First                               
(b)Second                           
(c)Third                               
(d)Fourth
(e)Fifth

Directions (Questions 9-10) : Study the information given below carefully and answer the questions that follow:
On a playing ground, Dinesh, Kunal, Nitin, Atul and Prashant are standing as described below facing the North.
i. Kunal is 40 metres to the right of Atul.
ii. Dinesh is 60 metres to the south of Kunal.
iii. Nitin is 25 metres to the west of Atul.
iv. Prashant is 90 metres to the north of Dinesh.

9.who is to the north-east of the person who is to the left of kunal ?
(a)Dinesh                                                                           
(b)Nitin             
(c)Either Nitin or Dinesh 
(d)Atul                                              
(e)None of these

10.If a boy walks from Nitin, meets Atul followed by Kunal, Dinesh and then Prashant, how many metres has he walked if he has travelled the straight distance all through ?
(a)155 metres                 
(b)185 metres                   
(c)215 metres                   
(d)245 metres
(e)None of these

Answers 
1.  b
2.  b
3.  c
4.  b
5.  a
6.  b
7.  a
8.  d
9.  e
10.c
Rate this posting:
{[['']]}

No comments:

Post a Comment