Updates on Bankersadda Youtube

ads
Responsive Ads Here

Current Affairs Practice Quiz

Current Affairs Practice Quiz:

As bank exams are approaching we are providing some practice questions on current affairs. These points are from february month hindu paper. This helps you to revise the points and practice more quizes.

1.The West Indies won the Under-19 World Cup for the first time in their history after beating India by five wickets. This match played in _____? 
1. Perth, Australia
2. Sydney, Australia
3.Mumbai, India
4.Dhaka, Bangladesh
5. None of these

Ans. Dhaka, Bangladesh
The West Indies won the Under-19 World Cup for the first time in their history after beating India by five wickets in Dhaka, Bangladesh. It was the eleventh edition of the Under-19 Cricket World Cup, and the second to be held in Bangladesh, after the 2004 event.

2.India Government will distribute 14 crore Soil Health card in the country by _______ 
1. April 2017
2. September 2017
3.March 2017
4. April 2018
5. None of these

Ans. March 2017
India Government will distribute 14 crore Soil Health card in the country by March 2017.The steps have been taken by the government to achieve the target.The foundation stone of Agriculture Technology Application Research Institute was laid Assam, Arunachal Pradesh and Sikkim.The new institute will help the farmers. The institute will work as the nodal agency of all KrishiVigyanKendras for three states.Assam has 25 KrishiVigyanKendras which are working in the field of providing training to farmers and skill development activities.

3.Who has recently been appointed as Prime Minister of the Central African Country Chad?
1.MP Albert PahimiPadacke
2.KalzeubetPahimiDeubet
3.DjimrangarDadnadji
4. Emmanuel Nadingar
5. None of these

Ans. MP Albert PahimiPadacke
President IdrissDeby has appointed MP Albert PahimiPadacke as new Prime Minister of the Central African country Chad.His appointment came after the resignation of his predecessor, just two months ahead of presidential elections.

4.American publishing company, Time Inc has announced the winners of the inaugural TIME India awards, honouring leaders for manufacturing excellence in India. The best manufacturing awards given to ___
1. L & T
2.SAIL
3. Hero Motocorp Ltd
4.Tata Steel
5. None of these

Ans. Tata Steel
American publishing company, Time Inc has announced the winners of the inaugural TIME India awards, honouring leaders for manufacturing excellence in India.McKinsey & Company is the knowledge partner for the awards.Tata Steel won the award for best in class for manufacturing.

5.India recently signed defence deal with which of the following countries? 
1. Afghanistan
2.Israel
3. Russia
4. China
5. None of these

Ans.Israel
Around 25 Indian and 100 Israeli firms will come together for a unique business seminar on defence and security in Israel.The seminar will be organised jointly by SIBAT, the Israeli defence ministry, the International Defence Cooperation Directorate and Ficci will take place on 21-25 February 2016.It will mainly focus on increasing collaborations and JVs between the MSME ministries on both sides.

6.The International Fleet Review (IFR) 2016, an international military exercise hosted and conducted by Indian Navy was inaugurated in __________?
1. Lucknow, Uttar Pradesh
2. Agra, Uttar Pradesh
3. Visakhapatnam, Andhra Pradesh 
4. Hyderabad, Andhra Pradesh
5. None of these

Ans. Visakhapatnam, Andhra Pradesh 
The International Fleet Review (IFR) 2016, an international military exercise hosted and conducted by Indian Navy was inaugurated in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. The last IFR conducted by the Indian Navy in 2001 in Mumbai, Maharashtra in which navies of 29 countries from across the globe had participated. 

7.Who has recently been appointed as the president of the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI)?
1. P Krishna Murty
2.Rameshwar Prasad
3.M Devaraja Reddy
4.Neeleshwar Gupta
5. None of these

Ans. M Devaraja Reddy
The CA Institute has a new President in M Devaraja Reddy. He belongs to Hyderabad and is a fellow member of the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) with more than 28 years of professional standing.

8.Who has been appointed as Director of Indian Institute of Millets Research (IIMR)?
1. Dr. MannuLal
2.Dr.Vilas A. Tonapi
3. Dr. B K Tripathi
4. Dr. AmitTyagi
5. None of these

Ans. Dr. Vilas A. Tonapi
Dr. Vilas A. Tonapi has been appointed as Director of Indian Institute of Millets Research (IIMR), Rajendranagar. Prior to this appointment, he was working as the Principal Scientist at Seed Science and Technology of the IIMR.Earlier Dr. Vilas A. Tonapi had served as Head, Division of Seed Science and Technology at New Delhi based Indian Agricultural Research Institute (IARI). 

9.Which film scooped the best film, best actor and best director awards at the 69th edition of the biggest 69th BAFTA film award?
1. The Finest Hours
2. Triple 9
3. Risen
4.The Revenant
5. None of these

Ans.The Revenant
The 69th British Academy Film Awards held on 14 February 2016 in London. The British Academy Film Awards are presented in an annual award show hosted by the British Academy of Film and Television Arts (BAFTA).The Revenant' scooped the best film, best actor and best director awards at the 69th edition of the biggest film awards outside the U.S.

10.The Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has decided to set up the National Organic Farming Research Institute (NOFRI) in which of the following States/Uts? 
1. New Delhi
2. Chandigarh
3. Sikkim
4. Tripura

5. None of these

Ans. Sikkim
The Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has decided to set up the National Organic Farming Research Institute (NOFRI) in Sikkim. Decision in this regard was taken by Union Agriculture Minister Radhamohan Singh after he met Sikkim Agriculture Minister SomNathPaudyal in New Delhi. The NOFRI will be established by upgrading the existing Gangtok based Regional Centre of the Indian Council of Agricultural Research (ICAR).

11.The 24thNational Homoeopathic Congress Homeo-Vision 2016 was inaugurated by the Minister of State for AYUSH (Independent Charge) and Health and Family Welfare, ShriShripadYessoNaik in which places? 
1. Hyderabad
2.Nagpur
3. Jaipur
4. Kanpur
5. None of these

Ans. Nagpur
The 24thNational Homoeopathic Congress Homeo-Vision 2016 was inaugurated by the Minister of State for AYUSH (Independent Charge) and Health and Family Welfare, ShriShripadYessoNaik in Nagpur. Indian Institute of Homoeopathic Physician (IIHP), Maharashtra State Branch, Nagpur has organized this two-day National conference (13th and 14th February, 2016) to discuss the recent advances in technology, innovative research and quality education in Homeopathy. 

12.Union Food Processing and Industry Minister HarsimratKaurBadal and Chief Minister Raghubar Das inaugurated the first mega food park at which place ______ in Jharkhand?
1.Ranchi
2.Chatra
3.Bokaro
4.Dhanbad
5. None of these

Ans. Ranchi
Union Food Processing and Industry Minister HarsimratKaurBadal and Chief Minister Raghubar Das inaugurated the first mega food park at Village Getalsud, Ranchi in Jharkhand.It will have the facilities of multi-chamber cold storage, dry warehouse, vegetable dehydration line, modern quality control and testing laboratory and other processing facilities for fruit and vegetables. 

13.India recently signed anMoU with which of the following countries on technical cooperation for railway?
1.Seychelles
2. Afghanistan
3. USA
4.Sweden
5. None of these

Ans. Sweden
The ministry of railways signed a memorandum of understanding (MoU) with the government of Sweden for technical cooperation.The main objective of the MoU, signed by Sweden's ministry of enterprise and innovation, is cooperation between the two countries to promote efficiency and sustainability and achieve concrete results with regard to bilateral trade, investment and technology transfer.

14.LAMITYE 2016, the 7th edition of joint military exercise between which of the following two countries?
1. India & Russia
2.India &Seychelles
3. India & Japan
4. India & France
5. None of these

Ans. India, Seychelles
LAMITYE 2016, The 7th edition of India, Seychelles joint military exercise has begun in Victoria, Seychelles. The fourteen day exercise has been conducted at Seychelles Defence Academy (SDA), Victoria till February 28, 2016. In 2016 exercise, the Indian contingent will comprise of an Infantry platoon and representatives from the Special Forces. 

15.Who has become the first Indian-American Judge of the U S Supreme Court to replace Justice Antonin Scalia after his unexpected death? 
1.Kamala Devi Harris
2.Akhil Reed Amar
3.Sri Srinivasan
4.Rachel KunjummenPaulose
5. None of these

Ans. Sri Srinivasan
Sri Srinivasan to become the first Indian-American Judge of the U S Supreme Court to replace Justice Antonin Scalia after his unexpected death. Srinivasan is born in Chandigarh and 48 years old. He originally from a village near Tamil Nadu's Tirunelveli.
Rate this posting:
{[['']]}

No comments:

Post a Comment