Updates on Bankersadda Youtube

ads
Responsive Ads Here

Current Affairs Practice Quiz

Current Affairs Practice Quiz:

1. The government has extended UK Sinha's term as the chairman of Securities and Exchange Board of India (SEBI) till ___________ 
1.March 01, 2018
2. April 01, 2018
3.March 01, 2017
4. April 01, 2017
5. None of these

Ans. March 01, 2017
UK Sinha will continue to lead India's capital and commodities market regulator for one more year. The government extended Sinha's term as the chairman of Securities and Exchange Board of India (Sebi) till March 01, 2017.The Bihar-cadre IAS officer becomes the second-longest serving chief in Sebi's over two-decade history after DR Mehta.Sinha took over as Sebi chairman in 2011 with a three-year term. After that he was given a two-year extension.

2.The Mahamagam festival recently celebrated in which of the following states?  
1. Karnataka
2. Tamil Nadu
3. Himachal Pradesh
4. Punjab
5. None of these

Ans. Tamil Nadu
The Mahamagam festival in Kumbakonam in Tamil Nadu is underway and thousands of devotees are taking a holy dip in the Mahamagam tank.The festival that comes once in 12 years is often termed as equivalent to the grand religious event in Allahabad.In the five prominent Vaishnavite temples, flag hoisting was made as part of the festival.

3. Apple has confirmed its 1st technology centre in India at which places? 
1. Jaipur
2. New Delhi
3.Hyderabad
4. Noida
5. None of these

Ans.Hyderabad
Apple has confirmed its 1st technology centre in India at Hyderabad, at a cost of $25 million. Spread across 2,50,000 square feet, the centre will help Apple develop maps and make them available in its iPhones and Mac systems.It is set to open by June, becoming fully operational by the end of the year.

4. The summit between leaders from the Associations of Southeast Asian Nations and The United States held in _________ 
1.New York
2. London
3. Japan
4.California
5. None of these

Ans. California
The summit between leaders from the Associations of Southeast Asian Nations and The United States held in California.The agenda of 2 day meeting includes Maritime security in the South China sea.The focus will also be around innovation and entrepreneurship.

5. Ringing Bells has recently launched the world's cheapest 3G smartphone at just Rs 251 in India. The headquarters of this company located at which places?
1. Noida
2. Hyderabad
3. New Delhi
4. Bengaluru
5. None of these

Ans.Noida
Noida based Ringing Bells is all set to launch the world's cheapest 3G smartphone at just Rs 251 in India.It is a move to disrupt the surging smartphone market in India, which recently became the world's second largest market after China, surpassing the US.

6. India’s first indigenously developed lightest revolver (gun) weighing merely 250 grams was successfully launched to boost the "Make In India" initiative. The name of this revolver is ____?
1.Nirbheek
2.Shaswat
3.Nidar
4.Nirbhya
5. None of these

Ans. Nidar
India’s first indigenously developed lightest revolver (gun) Nidar weighing merely 250 grams was successfully launched to boost the "Make In India" initiative. It has been designed and manufactured by the state-run Rifle Factory Ishapore located in West Bengal. The Nidar is lightest revolver ever made in India with cheapest price tag of Rs 35,000 only.

7. Who was elected as the first Chairman of the AIIB council?
1. Lou Jiwei
2. Ram Prasad
3. Rajeev Lal
4. Jin Liqun
5. None of these

Ans. Lou Jiwei
The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is an international financial institution that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region. The bank was formally established in Beijing on December 25, 2015. Chinese Finance Minister, Lou Jiwei, was elected as the first Chairman of the AIIB council. 

8. Which of the following Bollywood popular lyricist has made into the Guinness Book of World Records this year under a new category titled ‘Most prolific Bollywood lyricist’?
1. Ravi Jadhav
2.Sameer Anjaan
3. Vikrant Anjaan
4.PiyushPandey
5. None of these

Ans. Sameer Anjaan
Bollywood’s popular lyricist Sameer Anjaan has made into the Guinness Book of World Records this year. He was rewarded for writing the most number of songs for Bollywood films. Sameer was included as a Guinness World Record holder under a new category titled ‘Most prolific Bollywood lyricist’. Sameer, who has been penning songs for the last 30 years, is also the first lyricist to bag this honor. 

9. Who has recently been conferred with the Chevalier de la Legion d'Honneur (Knight of the Legion of Honour), France's highest civilian honour? 
1. Manish Singh
2.Neeraj Singh
3.Shivam Singh
4.Manish Arora
5. None of these

Ans. Manish Arora
Fashion designer Manish Arora will be conferred with the Chevalier de la Legion d'Honneur (Knight of the Legion of Honour), France's highest civilian honour.This award comes in recognition of his inspired creations and significant contribution to the fashion world as well as his longstanding ties with France. 

10. India's biggest online marketplace Flipkart has announced the appointment of Nitin Seth as its _____?
1.Chief People Officer
2. Chief Executive Officer
3. Chief Operating Officer
4. CEO and MD
5. None of these

Ans. Chief People Officer
India's biggest online marketplace Flipkart has announced the appointment of Nitin Seth as its Chief People Officer. In Flipkart, Seth will lead the human resource function and partner with the leadership team. Nitin Seth the new CPO of Flipkart will report to BinnyBansal, CEO and co-founder of Flipkart. 

11. Who has recently been appointed as Director General of Directorate of Revenue Intelligence (DRI)?
1.GopalAnand
2. Kamal Kumar
3.Saurabh Singh
4.JayantMisra
5. None of these

Ans. JayantMisra
Senior IRS officer JayantMisra has been appointed as Director General of Directorate of Revenue Intelligence (DRI). The move comes two days after a Special Investigation Team (SIT) asked the DRI to verify if USD 505 billion was transacted out of the country between 2004 and 2013 as part of trade-based money laundering.

12. Renowned Indologist Professor __________ has been selected for the prestigious Israel Prize for his breakthrough studies in fields like philosophy and religion.
1.David Shulman
2. Rahul Singh
3.Kritaghna Kumar
4.Amol Singh
5. None of these

Ans. David Shulman 
Renowned Indologist Professor David Shulman has been selected for the prestigious Israel Prize for his breakthrough studies in fields like philosophy and religion. He was chosen for this award for his studies on the religion, literature and culture of southern India and has command over Indian languages like Sanskrit, Tamil, Telegu and Malayalam. 

13. Annual Indian Science Congress (ISC) recently held at which place?
1. Hyderabad
2. Raipur
3. Agra
4. Mysore
5. None of these

Ans. Mysore
Prime Minister NarendraModiinaugurated the annual Indian Science Congress (ISC) at University of Mysore campus in Karnataka. After inaugural of the Congress by Modi, eminent scientist CNR Rao will deliver the Bharat Ratna M Visvesvaraya Lecture on 'Doing Science in India' on the opening day.

14. Uber has signed a MoU with which states government’s Skill Development & Entrepreneurship Department (SDED) to help create 75,000 entrepreneurship opportunities across the state over the next 5 years?
1. Rajasthan
2. Uttar Pradesh
3.Maharashtra
4. Madhya Pradesh
5. None of these

Ans. Maharashtra
Uber has signed a MoU with the Maharashtra government’s Skill Development & Entrepreneurship Department (SDED) to help create 75,000 entrepreneurship opportunities across the state over the next 5 years. Uber has also committed to the promotion of equality of jobs with a focus on training women and people from marginalized sectors. 

15. The 2016 Badminton Asia Team Championships were held at which of the following?
1. New Delhi
2. Jaipur
3. Hyderabad
4. Lucknow
5. None of these

Ans. Hyderabad 
The 2016 Badminton Asia Team Championships were held at the GMC Balayogi Indoor Stadium in Hyderabad, India, between 15 and 21 February, 2016 and were organised by Badminton Asia Confederation. India sailed into the quarterfinals of Badminton Asia Team Championship with a comprehensive 5-0 victory over Singapore in Hyderabad.
Rate this posting:
{[['']]}

No comments:

Post a Comment