Updates on Bankersadda Youtube

ads
Responsive Ads Here

Banking Awareness Saturday 25th Nov Questions for IBPS PO & Clerk Mains 2017

For Upcoming IBPS PO Mains & Clerk Mains, we have given banking awareness questions. Prepare for banking study notes daily to score maximum. In Banking Awareness Quiz we provide you important questions of last three months, on a regular basis, helpful for Bank exams.


Question 1. Who is the present Managing Director (MD) of HDFC Bank?
(a) Rajnish Kumar
(b) Uday Kotak
(c) Shikha Sharma
(d) Chanda Kochhar
(e) Aditya Puri

S1. Ans.(e)
Sol. Aditya Puri is the present Managing Director (MD) of HDFC Bank.

Question 2. Which among the following insurance company and Apollo Munich Health has come together to launch ‘Click2Protect Health plan’, which provides both life and health cover under a single plan?
(a) Aviva Insurance company
(b) MetLife insurance company
(c) Sun Life Financial
(d) HDFC Life Insurance
(e) ING Group

S2. Ans.(d)
Sol. HDFC Life Insurance and Apollo Munich Health have come together to launch ‘Click2Protect Health plan’, which provides both life and health cover under a single plan. This plan combines the benefits of HDFC Life’s ‘Click2Protect 3D Plus (term) protection plan’ and Apollo Munich’s ‘Optima Restore health indemnity plan’.

Question 3. Where is the headquarters of Asian Development Bank (ADB)? 
(a) New Delhi, India
(b) Beijing, China
(c) Manila, Philippines
(d) Tokyo, Japan
(e) Nairobi, Kenya

S3. Ans.(c)
Sol. The headquarters of ADB is in Manila, Philippines.

Question 4. The government has kept unchanged the interest rates on small savings schemes like PPF, Kisan Vikas Patra and Sukanya Samriddhi for October-December quarter. Sukanya Samriddhi Account can be opened up to an age of _______ years only from the date of birth.
(a) 5 years
(b) 10 years
(c) 15 years
(d) 20 years
(e) 25 years

S4. Ans.(b)
Sol. The government has kept unchanged the interest rates on small savings schemes like PPF, Kisan Vikas Patra and Sukanya Samriddhi for October-December quarter. Investments in the Public Provident Fund (PPF) scheme will fetch annual rate of 7.8 percent while Kisan Vikas Patra (KVP) investments will yield 7.5 percent and mature in 115 months. Sukanya Samriddhi Account can be opened up to age of 10 years only from the date of birth. For initial operations of Scheme, one year grace has been given.

Question 5. Which Bank has entered into a MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions?
(a) Vijaya Bank
(b) Corporation Bank
(c) Bank of India
(d) State Bank of India
(e) Bank of Baroda

S5. Ans.(a)
Sol. Vijaya Bank has entered into a MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions. This rollout will empower all petrol pump attendants and LPG delivery personnel to accept digital payments.

Question 6. _________ account is opened by the investor while registering with an investment broker.
(a) Fixed Deposit Account
(b) Savings Bank Account
(c) Recurring Account
(d) Demat Account
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. DEMAT or De-materialized Account refers to a deposit made at an Indian financial institution that can be used for investing in shares of stocks and other financial assets.Securities are held electronically in a DEMAT Account, thereby eliminating the need for physical paper certificates.

Question 7. Which of the following bank launches India’s first Mobile ATM?
(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) SBI
(e) Bank of Baroda

S7. Ans.(c)
Sol. India’s largest private sector bank, ICICI launched the “ATM on Wheels” country first Mobile ATM, in Mumbai. It was connected to the bank through the GPRS technology.

Question 8. World’s first Bitcoin ATM located in-
(a) US
(b) Brazil
(c) Canada
(d) UK
(e) Japan

S8. Ans.(c)
Sol. The world’s first-ever Bitcoin ATM opened in Vancouver, Canada. It enables Bitcoin owners to exchange the digital currency for cash, and vice versa. Bitcoin is a digital currency also called crypto-currency that is not backed by any country’s central bank or government. Bitcoins can be traded for goods or services with vendors who accept Bitcoins as payment.

Question 9. _______ is a financial market in which share prices are rising or expected to rise.
(a) Bear Market
(b) Bull Market
(c) Pig Market
(d) High Market
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(b)
Sol. A bull market is a financial market of a group of securities in which prices are rising or are expected to rise. It means the economy is growing. The term “bull market” is most often used to refer to the stock market, but can be applied to anything that is traded, such as bonds, currencies, and commodities.

Question 10. Who was known as the “Father of Modern Economics”?
(a) Amartya Sen
(b) Karl Marx
(c) Adam Smith
(d) George Loewenstein
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. Adam Smith was an 18th-century philosopher renowned as the father of modern economics, and a major proponent of laissez-faire economic policies.

Question 11. Who among the following regulates the Indian Corporate Debt Market?
(a) RBI
(b) NABARD
(c) SIDBI
(d) SEBI
(e) PFRDA

S11. Ans.(d)
Sol. Regulator for the Indian Corporate Debt Market is the Securities and Exchange Board of India (SEBI). SEBI controls a bond market and corporate debt market in cases where entities raise money from the public through public issues.

Question 12. _______ is an integrated bill payment system which will offer interoperable bill payment service to customers online as well as through a network of agents on the ground.
(a) BBPS
(b) IMPS
(c) AEPS
(d) APBS
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(a)
Sol. The Bharat Bill Payment System (BBPS) is an RBI mandated system which will offer integrated and interoperable bill payment services to customers across geographies with certainty, reliability, and safety of transactions.

Question 13. To become BBPOUs, Banks and non-bank entities are mandatorily required to apply for approval/authorization to Reserve Bank of India under ________
(a) Payment and Settlement Systems (PSS) Act 2007
(b) Foreign Exchange Management Act, 1999
(c) Banking Regulation Act, 1949
(d) SARFAESI Act, 2002
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(a)
Sol. To become BBPOUs, Banks and non-bank entities are mandatorily required to apply for approval/authorization to Reserve Bank of India under Payment and Settlement Systems (PSS) Act 2007. Bharat Bill Payment Operating Units (BBPOUs) will be the authorized operational units.

Question 14. Which of the following will function as the Bharat Bill Payment Central Unit (BBPCU), the single authorized entity operating the BBPS?
(a) RBI
(b) NPCI
(c) GOI
(d) SEBI
(e) NABARD

S14. Ans.(b)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) will function as the authorized Bharat Bill Payment Central Unit (BBPCU), which will be responsible for setting business standards, rules, and procedures for technical and business requirements for all the participants. NPCI, as the BBPCU, will also undertake clearing and settlement activities related to transactions routed through BBPS.

Question 15. As per the Reserve Bank of India, BBPS will initially accept utility bill payments such as-
(a) Telephone Bill
(b) Electricity Bill
(c) DTH services
(d) All of the Above
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(d)
Sol. As per the Reserve Bank of India, BBPS will initially accept utility bill payments such as electricity, water, gas, telephone and direct-to-home services and will later include other repetitive payments including school and university fees and municipal taxes.

This is we are giving information taken from official websites bankers adda website those who are people looking to prepare the banks and competitive exams we try to give to preparation purpose.
Rate this posting:
{[['']]}

No comments:

Post a Comment